Skip to main content

Mbo’ers bouwopleiding wonen gastles bij over biobased bouwen en gaan de uitdaging aan in een challenge.

Sliepe yn de takomst: in wat voor huis slaap jij over 10 jaar? Die vraag hing boven de dag die in het teken stond van biobased bouwen, circulair bouwen en klimaatverandering. Maar ook waarom dit actuele thema’s zijn in de bouw.

challenge biobased bouwen

Zo’n 40 leerlingen van de bouwopleiding van Firda kwamen maandag 8 juli 2024 voor antwoorden naar praktijkopleider Toekomstbouwers Friesland in Leeuwarden. Daar volgden ze een gastles van Gerrit Hiemstra, meteoroloog, ondernemer en mede-oprichter Oarshûs. Hij sprak over klimaatverandering en vertelde aan de mbo’ers waarom hij een huis heeft gebouwd met kalk en hennep.

Klimaatverandering en jongeren

Dat jongeren ook met klimaatverandering bezig zijn, bleek uit hun kritische vragen. Zoals bijvoorbeeld, deze vraag: “Als het hout verrot is of het huis wordt afgebroken, komt de CO2 dan alsnog in de lucht?” Dat ontkende Gerrit Hiemstra niet. Hiemstra: “Ja, maar als we het hout opnieuw kunnen gebruiken (circulair) en verwerken tot een ander product, dan in ieder geval minder.”

Een andere student stelde de vraag: “Wat is beter een occasion of een nieuwe elektrische auto kopen?” Want, zo vond de student, een nieuwe elektrische auto kopen, die hier met schepen die op diesel varen naartoe worden gebracht, dat zorgt toch ook voor veel CO2- uitstoot? Hiemstra: “Het gebruik van fossiele brandstoffen voor het betreffende voertuig is vooral de oorzaak van de hoge CO2-concentratie”.

Toepassing biobased bouwmaterialen

Maar het ging niet alleen om de discussie over klimaatverandering, maar vooral ook om kennis te verwerven van nieuwe biobased bouwmaterialen. Opgedane kennis hadden BOL-4 studenten reeds verworven met hun innovatief project “Duurzaam beter Fryslân” in Surhuisterveen. Zij wonnen daarmee de tweede prijs in de nationale ontwerpwedstrijd SMARTCirculair en presenteerden dit aan de aanwezigen. Daarna liet Gerrit van der Vegt van Oldenboom uit Harlingen zien welke biobased materialen er zijn en hoe je die kunt toepassen in de bouw.

Challenge biobased bouwen

Na de lunch gingen de studenten in groepen uiteen voor een challenge en werken met de ‘nieuwe’ materialen. De opdracht: het bouwen van een houtskeletwand. Maar hoe bouw je nu zo’n constructie op? Onder toeziend oog van een vakkundige jury gingen ze aan de slag. Criteria zoals bouwfysica, uitvoering, creativiteit, maar ook de samenwerking, werktempo en netheid, telden allemaal mee voor het eindoordeel. De prijsuitreiking was tevens de afsluiting van deze dag.

Criss Roemers, directeur Toekomstbouwers Friesland: “Een prijs winnen is leuk, maar de winst ligt vandaag vooral in de toekomst. Want welke bouwmaterialen gaan deze jongeren in de bouw en dus in de toekomst gebruiken? En lossen ze daarmee een deel van de klimaatverandering op?” Gerrit Hiemstra hoopt het van harte, hij gaf aan jaloers te zijn op deze jongeren, want zij gaan het allemaal meemaken.

Het project Sliepe yn ‘e Takomst is een samenwerkingsverband van gastvrijheidsondernemers, aannemers en architecten in Fryslân. Doel van dit project is ervaring en kennis met biobased en circulair bouwen te ontwikkelen, vast te leggen en te ontsluiten. Dit project is mede gefinancierd door het meerjarenprogramma Duurzaamheid.