Skip to main content

Terugblik op inspirerende dagen met bouwstudenten (BOL- en BBL).

In september verwelkomden we meer dan 100 studenten van de bouwopleidingen van Firda op onze locatie. Deze dagen stonden in het teken van kennismaking, leren, beoordelen en vooral van samen bouwen aan de toekomst in de bouwsector.

Bouwstudenten maken kennis met Toekomstbouwers Friesland

Praktijkgerichte ervaringen voor de bouwstudenten

Tijdens de dagen maakten de studenten kennis met ons opleidingsbedrijf en onze instructieteam en faciliteiten. Ze kregen de kans om praktische vaardigheden te laten zien in onze eigen werkplaats. Van uitzetten tot metselen, het stellen van profielen en isoleren van grondvloeren.

Een wedstrijdelement zoals spijkerslaan of een race op houten dieren, maakte de dagen tot meer dan alleen een praktijkgerichte ervaring.

BBL versus BOL: de voordelen van praktijkgericht leren

Een belangrijk aspect op de kennismakingsdagen is dat we ook aan de studenten duidelijk maken het verschil tussen de BBL- en BOL-opleiding. Beide opleidingsroutes bieden namelijk unieke voordelen.

De BBL-opleiding (BeroepsBegeleidende Leerweg) biedt studenten de kans om vier dagen per week via ons te werken bij een erkend bouwbedrijf en één dag per week naar school te gaan. Dit betekent dat BBL-studenten niet alleen waardevolle werkervaring opdoen, maar ook een goed salaris verdienen terwijl ze leren. Dit is een aantrekkelijke optie voor studenten die er al klaar voor zijn om direct de bouwplaats op te gaan.

BOL-studenten (zij die de BeroepsOpleidende Leerweg volgen) hebben natuurlijk ook hun eigen voordelen. Zij hebben toegang tot stageplekken, meer lesstof en kunnen zich met name in de schoolbanken voorbereiden op een carrière in de bouwsector. We regelen voor de BOL-studenten dan ook de stageplaatsen en begeleiden hen graag in hun ontwikkeling. Deze samenwerking met de school helpt ons om de juiste match te maken tussen studenten en bedrijven.

Van BOL naar BBL?

Tijdens onze kennismakingsdagen delen we niet alleen informatie, maar beoordelen we de studenten op hun vaardigheden, samen met de docent van de school. We kunnen ze zo helpen om straks een stage/leerwerkplek te vinden die goed bij hen past. De beoordeling is daarnaast ook belangrijk voor de BBL-studenten, zij hoeven daardoor niet een sollicitatieprocedure te doorlopen en kunnen direct aan de slag bij een bouwbedrijf.

Duidelijk werd in ieder geval dat  sommige BOL-studenten al klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Voor hen is er dan gelukkig de mogelijkheid om dit kalender jaar nog over te stappen naar de BBL-variant, met over een paar jaar exact hetzelfde mbo-diploma.

Samenwerken voor de toekomst

Als praktijkopleiding zijn we er om zowel BOL- als BBL-studenten te ondersteunen in hun leertraject. Door samen te werken met school en de bouwbedrijven zorgen we ervoor dat onze studenten altijd verzekerd zijn van een plek waar ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen, zelfs als er tijdelijk geen projecten zijn.

Of je nu kiest voor de BOL- of BBL-opleiding, wij staan klaar om je te helpen de juiste stappen te zetten voor je carrière in de bouwsector.